2015. augusztus 15., szombat

Köményes tojásleves - gyógyír a pocaknak!




Nagyon ízletes, könnyű leves, a kömény miatt nyugtatólag hat a gyomorra.

Hozzávalók kb 3 liter leveshez
6 csapott evőkanál finomliszt, étolaj,  4-5 tojás, 2 teáskanál őrölt paprika, őrölt kömény, őrölt bors,  2 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, só.

Elkészítés:


A leves jó ízét elsődlegesen a rántás adja, (hiszen egy jó rántott leves az alap). A rántáshoz egy teflon serpenyőben olajat melegítünk, (ne legyen forró), és elkeverünk benne 6 evőkanál lisztet. Annyi olajat rakunk hozzá, hogy híg mártás szerű, könnyű rántásunk legyen. (minél hígabb, annál könnyebb vele dolgozni.) Szép lassan, kevergetve, zsemlye színűnél kicsit barnábbra sütjük. Akkor jó, mikor finom rántás illatot érzel.
kész a rántás


Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverünk 2 teáskanál őrölt paprikát, majd gyorsan felengedjük kb 3 liter hideg vízzel. Vigyázzunk, a paprika meg ne égjen, ezért kell gyorsan felengedni. A hideg víztől szépen feloldódik a rántás. Nagyon fontos, hogy hideg legyen! Előkapjuk a kézi habverőnket, ezzel jól elkeverjük, és feltesszük főni.
kézi habverő




Tipp: A kézi habverő nagyon nagy segítség, ha valamit csomómentesen kell elkavarni. Elengedhetetlen a konyhában!

Fedő nélkül főzzük, míg fel nem forr, közben kevergetjük a habverővel. Vigyázzunk, hogy ki ne fusson, hajlamos rá!
Közben a tojásokat villával, vagy a habverővel felverjük, sózzuk.

Ha felforrt, takarékra vesszük, beletesszük a 2 babérlevelet, a 2 fokhagyma gerezdet felaprítva (NEM szétnyomva - ha szétnyomjuk, sokkal intenzívebb lesz az íze, azt meg nem akarjuk) 1 mokkáskanál bors, 2 púpos teáskanál kömény megy bele, 1 teáskanál vegeta és 2 teáskanál só.
Ezzel 1-2 percet főzzük, majd takarékra állítjuk a hőfokot, és belecsorgatjuk a felvert tojásokat, óvatosan fakanállal kevergetjük, és újra felforraljuk. - ÉS KÉSZ IS!

Most megkóstoljuk, ha sótlan, - nálam mindig még kell bele legalább 1 teáskanál só. Ha nem elég köményes az ízlésünknek, az is mehet bele 1 teáskanállal még, és 1 percet még főzzük.

Aki szereti, a tányérjában ízesíthet kicsi ecettel, úgy is nagyon finom!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése