2015. augusztus 11., kedd

Gyömbéres csirkehúsleves, olcsó, gyors, nagyon finom!


Hozzávalók:
  • 1/2 kg csirke farhát / leves aprólék vagy bármilyen csirkehús (szárny, farhát, comb, egész csirke)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kisebb fej fokhagyma, max 1/2 kg fagyasztott vagy friss leveszöldség(sárgarépa, fehér répa, zeller, esetleg kisebb karalábé...stb), petrezselyem zöld (friss v szárított)
  • Fűszerek: 1 db 2 cm-es gyömbér gyökér,  egész fekete és színes bors, kurkuma, őrölt gyömbér, őrölt fekete bors, 1 leveskocka, 1 teáskanál vegeta
  • Levestészta (cérnametélt) 2-3 kis marok



Elkészítés:


A húst megmossuk, az esetleg rajta lévő oda nem illő részeket eltávolítjuk.

Felengedjük vízzel, lehet meleg is, akkor előbb felforr. Alapvetés: ha hideg vízben rakjuk fel, akkor a leves, ha melegben, akkor a hús lesz ízletesebb. De szerintem nem érzékelhető a különbség. Felengedjük annyi vízzel, amennyi leves szeretnénk. Belerakjuk a hagymákat, fűszergömbben/teatojásban 1-1 teáskanállal az egész borsokból. Az egész gyömbért kettévágva. Ha nyers leveszöldségünk van, akkor a répákat megpucoljuk, és azt is belerakjuk. Nekem most nem volt, tehát fűszerekkel, hagymákkal fő a hús. Megsózzuk, kezdetnek 1-2 teáskanál só elég, majd a végén újra sózzuk. Őrölt kurkumával, gyömbérrel, őrölt borssal: 1-1 mokkáskanál megszórjuk. A leveskockát is belerakjuk.

A kurkumától nagyon szép sárga lesz a leves, az őrölt gyömbértől ízletes, enyhén fűszeres íze lesz. Élettani hatása mindkettőnek nagyon jó, ne tablettát vegyél a gyógyszertárban, hanem főzd a levesbe! Ha megszoktad az ízét, majd rakhatsz bele többet is (elárulom, fogsz is, mert annyira jó tőle a leves), a vendégeid meg hadd gondolkodjanak, mitől ilyen ízletes ;)
Beleraktunk minden hozzávalót
Jó kiforraljuk: magas hőfokon felforraljuk, és kevergetve addig forraljuk, amíg a habot el nem forrja.

Itt forr rendesen (nem kell megíjedni)


Ezután takarékra vesszük, és gyöngyöző forrásnál kissé nagyobb lángon, közepes hőfokon fedő alatt főzzük.
Itt már elforrta a hab nagy részét, leveheted takarékra.
Olyan fedőt használj, amin van a gőznek szelep, vagy kicsít húzd félre a fazékon, hogy a gőz távozni tudjon, ne fusson ki a leves. Szépen fődögél. Kóstold meg, elég sós-e, ha nem sózd meg - nem ám sótlan lesz a hús!
Ha már leválik a csontról a hús, akkor megfőtt. Ekkor lekapcsoljuk, félrehúzzuk, és 5 percet várunk, hogy ülepedjen.
A nagyobb húsokat kiemeljük, a levest leszűrjük: Előveszünk egy másik edényt, egy nagy szűrőkanalat, (lehetőleg minél sűrűbb szövésűt), és átszűrjük, annyi vízzel felengedjük, hogy annyi levest kapjunk, amennyit szeretnénk. (max az eredeti mennyiség fele, több vizet ne adj hozzá!).  Ezután magas hőfokon felforraljuk. Ha fagyasztott leveszöldségünk van, belerakjuk. Nekem most fagyasztott sárgarépám volt. Amikor a zöldség félig megfőtt, hozzárakjuk a levestésztát. (2-3 kis marok általában, de ezt tésztája válogatja.) Ha van friss petrezselyem levelünk, megaprítjuk, és a leveshez adjuk.
Most jön a végső fűszerezés: 1 teáskanál vegeta, 1-1 késhegy őrölt bors, kurkuma, gyömbér. És persze a só, ha sótlan. Ahogy a tészta megfőtt, készen is van.
Tálalás: 
Ha nyers zöldséggel főzzük, akkor a leszűrt zöldséget tiszta hideg vízbe szedjük, és újra leszűrjük. Külön tányéron tálaljuk, vagy a levesbe visszarakjuk. A leveshúst is tálalhatjuk külön, vagy a csontokról leszedve, a levesbe visszarakva. Én farhát révén, a húsokat leszedtem és visszaraktam.

Ez csak leírva ilyen hosszú, valójában nagyon egyszerű, egészséges, olcsó, és eszméletlenül finom! Azt szoktam mondani, a holtakat is feléleszti ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése