2015. augusztus 5., szerda

Mindent bele zöldségleves (alaprecept)




Hozzávalók:
  1. vegyes zöldség (fagyasztott) kb fél kg
  2. 1 kisebb fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, petrezselyemzöld (elhagyható)
  3. Só, őrölt bors, ételízesítő, leveskocka, étolaj, 1 kanál liszt, piros paprika, levestészta


Elkészítés:

A leveszöldséget, hagymát, fokhagymát feltesszük vízben főni. Sózzuk (1-2 teáskanál), borsozzuk (kb 1 mokkáskanál) 1 leveskockát rakunk bele (húsleves/zöldségleves kocka) Amint lobogva forr, lejjebb vesszük a hőfokot, és úgy főzzük, hogy csak mérsékelten forrjon.



Ha megkóstoljuk, és már félig megfőtt, belerakjuk a levestésztát (2-3 kis marok). Tovább főzzük, közben elkészítjük a rántást.

rántás
1 kis serpenyőben annyi olajat hevítünk, ami éppen ellepi az alját. Belerakunk 1 evőkanál lisztet, mérsékelt hőfokon kicsit "megfuttatjuk", maradjon világos színű, mint a képen. Akkor félre vesszük a tűzhelyről, és bele rakunk 2 teáskanál őrölt pirospaprikát. Az egészet a  a fővő levesbe öntjük, jól elkeverjük, 1-2 teáskanál vegetával ízesítjük, utánna-sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.



 Ezzel is forraljuk 1-2 percet, majd vágott petrezselymet szórunk rá, 1 percet még főzzük, és beállítjuk a sűrűségét, bátran higítsd vízzel!

Mindkét irányból megaprogatjuk (ha nincs elhagyható, vagy szárítottal pótolható)




Tippek:
  • levestészta helyett krumplikockát, is rakhatunk, de azt már az elején adjuk hozzá
  • nagyon finom, ha tészta helyett fagyasztott májgombócot rakunk bele.
  • rántás helyett mehet csak paprikás olaj a tetejére. (félrehúzott meleg olajban elkeverjük az őrölt paprikát) , vagy csak simán pár kanál olíva olaj. (de szerintem a rántásos finomabb)
  • ízesítésként főzhetünk bele 1 sárga paprikát, 1 paradicsomot, kis darab gyömbért, babérlevelet.
  • aki szereti a csípőset egy pici csípős piros arannyal pikánssá teheti
Ugye milyen egyszerű, és nagyon finom! Rengeteg féleképpen elkészíthető. Így már főzhetsz gyenge bab levest, zöldbablevest, borsót, karfiolt, brokkolit, gombásat, májgombócot. Variáld kedved szerint!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése