2015. augusztus 27., csütörtök

Zöldborsós pulykaragu - gyors és nagyon finom, kiadós étel!


Nagyon egyszerűen elkészíthető, lássatok neki!
A pulykacomb ára  egyezik a sertésével, de könnyebben emészthető, és sokkal gyorsabban megfő.

Hozzávalók:
1 kg pulykacomb filé, kb 1/2 kg fagyasztott zöldborsó, 1 nagy vagy 2 kisebb fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, étolaj, őrölt paprika, őrölt bors, őrölt kömény.
Adhatunk hozzá, de el is hagyható: 1-2 babérlevél, 1db egész paradicsom, 1 db egész zöld paprika, piros-arany


Elkészítés:

pulykacomb filé

Először elkészítjük a pörkölt alapot:

A vöröshagymát kockára vágjuk, olajon folytonos kevergetés mellett, lassú-közepes tűzön üvegesre sütjük.
kész a hagyma

Ha kezd pirulni a hagyma széle, félre vesszük. 2-3 teáskanál őrölt paprikát szórunk rá, és elkeverjük. Felöntjük 1-1,5 dl vízzel, és jól kiforraljuk. Mikor megfő benne a hagyma, és sűrűsödik a leve, akkor jó a pörkölt alap.  Ha kell forralás közben a vizet pótoljuk.
Ezzel a módszerrel ízletes, sűrű pörköltszaftunk lesz, a hagyma sűríti. (általában 1/2 kg húshoz számolunk 1 fej közepes méretű hagymát) Szórjuk meg őrölt borssal, és egy kicsit forraljuk át.
pörkölt alap - jól forraljuk ki!

A húst vágjuk kb 2*2 cm-es kockákra.

Ha kész az alapunk, fokozatosan elkezdjük belerakni a felkockázott húst, és pirítjuk a szaftban. Ne egyszerre az egészet, mert akkor hirtelen sok levet enged, csak fő a hús, nem lehet szépen sütni. Akkor jó a hús, ha az egész mennyiség kifehéredett.
Fokozatosan rakjuk bele a húst.


 
Szépen kifehéredett a hús      




 Most felöntjük annyi vízzel,  amennyi épphogy ellepi, és sózzuk (kb 2 teáskanál), enyhén borsozzuk, ha nem elég szép piros a leve, még 2 teáskanál őrölt paprikát is adhatunk hozzá. Belevágjuk a fokhagyma gerezdeket is, és 1 teáskanál őrölt kömény is megy bele.
Adhatunk hozzá, de el is hagyható: 1-2 babérlevél, 1db egész paradicsom, 1 db egész zöld paprika.
Fedő alatt majdnem készre főzzük. Főzés közben az elpárolgott vizet pótoljuk. NAGYON gyorsan megfő. (nincs fél óra!)

Amikor félig kész a hús, hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, és ha szeretjük kicsit csípősen, a csípős piros-aranyból 1 mokkás kanálnyit.
hozzáadjuk a zöldborsót

Készre főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.

És kész! - Jó étvágyat! Bármilyen köret illik hozzá :)


Ugyanerre a kaptafára készíthetitek mexikói keverékkel, brokkolival, zöldbabbal, egyéb vegyes mirelit zöldséggel) És már 1 recepttel van 4 -5 ragunk!
(a mexikói keverékest fűszerezzük mexikói fűszerkeverékkel)

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szupi, holnap meg főzöm. nagyon jónak tűnik.Olasz penne tésztát készítek hozzá köretnek,Készültem is az alap anyagokkal.Ez nem lesz kövér étel, Köszönöm, a receptet,, BUÉK,

    VálaszTörlés