2015. augusztus 5., szerda

Krumplipüré




Hozzávalók:
  • Krumpli (lehetőleg sárga héjú), tej, vaj/margarin, só
Adag. kb 1,5-2 kg krumpli ehhez 15-20 dkg vaj/margarin, tej amennyit felvesz.




Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk (minél kisebbre). Annyi sós vízben felrakjuk főni, amennyi ellepi. (kb 2 teáskanál só)
Egy kicsit lehet bővebben a víz, nehogy odaégjen, ha netán nem figyelnénk.  A vajat/margarint elővesszük, hogy megpuhuljon. Tegyük a főző edény közelébe, itt a melegtől hamar megolvad.

Ha megfőtt a krumpli, (főzőkanállal megnyomjuk, és könnyen szétesik) akkor leszűrjük, úgy hogy egy kicsi főző víz maradjon alatta. 

Hozzárakjuk a puha vajat/margarint. Krumplitörővel összedolgozzuk a vajjal, + annyi tejet dolgozunk hozzá, hogy az ízlésünk szerinti állaga legyen. Ha szükséges sózzuk.

Ugye milyen egyszerű, és még milyen finom!

Tippek:
  • Készíthetjük hagymásan is, akkor olajban dinsztelünk (lassú tűzön megsütjük úgy, hogy meg ne égjen a hagyma) egy fej kockára vágott hagymát, és ezt is bele dolgozzuk. Ilyenkor a vaj mennyiségét csökkentsük, vagy ki is hagyhatjuk.
  • Fűszerezhetjük kevés reszelt szerecsendióval, csipet borssal
  • Bármilyen hűtőben lévő jó minőségű vaj/margarin jó hozzá, a tégelyes szendvics Ráma is.
  • Gazdagíthatjuk főző tejszínnel is, ilyenkor a vaj mennyiségét csökkentsük.
  • Rakhatunk bele tejfölt is (én nem szeretem)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése