2015. december 26., szombat

Limoncello (olasz citromlikőr) házilag - vodkából vagy pálinkából




Hozzávalók:
0,5 liter vodka / pálinka
5 citrom héja
25 dkg cukor
2,5dl víz

Egyszerű az elkészítés:


A citromokat alaposan megmossuk, zöldséghámozóval lehámozzuk, úgy hogy a fehér rész ne kerüljön bele. Egy befőttes üvegbe/kancsóba öntjük az alkoholt, belerakjuk a citromok héját, lezárjuk, összerázzuk. 


2 hétig érleljük, sötét, hűvös helyen. Közben felkeverjük, összerázzuk. 

Ha eltelt a 2 hét, a vízből és cukorból szirupot főzünk, csak egy kicsit kell forralni, és kész is. Teljesen hagyjuk kihűlni a szirupot. Az alkoholból a citromhéjat szűrőkanálon át leszűrjük, majd újra átszűrjük sűrű szövésű konyharuhán. Ezek után már csak az alkoholt és a szirupot össze kell önteni, keverni, és kész is!


  • a citrom levét ne rakjuk bele (némely recept írja) -attól savanyú lesz, az eredeti olasz limoncelloban csak citromhéj van!
  • rakhatunk 1-2 lime héját is hozzá, akkor zöldesebb árnyalatú, kicsit pikánsabb/kesernyésebb  lesz.
  • csak jó minőségű pálinkát használjunk!
  • ha túl erős a pálinkánk, készíthetjük több vízzel a szirupot.
  • gazdaboltokban vásárolhatunk dugós üveget, lezáró fóliát., papírboltokban nyomtatható etikett címkét. 
  • ugyanígy készíthetünk arancello likőrt narancshéjból.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése