Hozzávalók:
- Krumpli (lehetőleg sárga héjú), tej, vaj/margarin, só
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk (minél kisebbre). Annyi sós vízben felrakjuk főni, amennyi ellepi. (kb 2 teáskanál só)
Egy kicsit lehet bővebben a víz, nehogy odaégjen, ha netán nem figyelnénk. A vajat/margarint elővesszük, hogy megpuhuljon. Tegyük a főző edény közelébe, itt a melegtől hamar megolvad.
Ha
megfőtt a krumpli, (főzőkanállal megnyomjuk, és könnyen szétesik) akkor
leszűrjük, úgy hogy egy kicsi főző víz maradjon alatta.
Hozzárakjuk
a puha vajat/margarint. Krumplitörővel összedolgozzuk a vajjal, + annyi tejet dolgozunk hozzá, hogy az ízlésünk szerinti állaga legyen. Ha
szükséges sózzuk.
Ugye milyen egyszerű, és még milyen finom!
Tippek:
- Készíthetjük hagymásan is, akkor olajban dinsztelünk (lassú tűzön megsütjük úgy, hogy meg ne égjen a hagyma) egy fej kockára vágott hagymát, és ezt is bele dolgozzuk. Ilyenkor a vaj mennyiségét csökkentsük, vagy ki is hagyhatjuk.
- Fűszerezhetjük kevés reszelt szerecsendióval, csipet borssal
- Bármilyen hűtőben lévő jó minőségű vaj/margarin jó hozzá, a tégelyes szendvics Ráma is.
- Gazdagíthatjuk főző tejszínnel is, ilyenkor a vaj mennyiségét csökkentsük.
- Rakhatunk bele tejfölt is (én nem szeretem)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése